se gb

Hérault och Béziers

Den gamla staden Béziers ligger mitt i departementet Hérault, som är uppkallat efter floden med samma namn. Hérault är ett av fem departement som tillsammans bildar regionen Languedoc-Roussillon i södra Frankrike.

Hérault ligger ungefär halvvägs mellan Marseille och spanska gränsen med Medelhavet som gräns i söder och Centralmassivet i norr. Béziers ligger ca 70 km sydväst om Montpellier som är huvudstad i departementet.
Béziers har en gammal stadskärna med många byggnader med vacker arkitektur. Staden har en lång och händelesrik historia som börjar för mer än 2 700 år sedan.

Strax söder om Montpellier ligger en internationell flygplats med avgångar till bl.a. Sverige, Norge, Danmark och England (Ryan Air). De har också direktförbindelse med flertalet stora franska städer och många dagliga förbindelser till Paris (Air France).

Katedral.jpgKatedralen St Nazaire i Béziers

Regionen utvecklas snabbt och flera lågprisbolag har flygningar till Marseille, Montpellier, Nîmes, Perpignan, Carcassonne och Gerona (Spanien). Ryan Air har flera intressanta alternativ att erbjuda och de utökar regelbundet sin repertoar och är värda att hålla ett öga på. De senaste tillskotten är att ifrån slutet av mars till slutet av oktober så flyger Ryan Air från Skavsta och ifrån Ryge i Norge till Béziers. Avgångar 2 gånger i veckan.

Andra betydande städer i Hérault är Agde och Sète, som har största fiskehamnen i denna del av Medelhavet.


Viadukt.jpg

Viadukten i Millau

Från Béziers till exempelvis Helsingborg har man ca 2000 kilometer.

Motorvägsnätet byggs ut och förbättras avsevärt i vår region och sedan i december 2010 så är det fritt fram på motorvägen A75 ända ner till Béziers som kopplar på sig på A9. Sevärd är viadukten i Millau som öppnades 2004 på denna motorväg. A 75 är en avgiftsfri motorväg som går över Centralmassivet och erbjuder ett fantastiskt landskap under bilfärden.

TGV Méditerranée, snabbtågslinjen Montpellier - Paris, 750 km på 3 1/2 timme.