se gb

Vin


Maraussan2.jpgBilden visar det allra första vinkooperativet i departementet Hérault och det startades i byn Maraussan, strax väster om Béziers, i början av 1900-talet.

Languedocvinerna har under den senaste 20-års perioden utvecklats avsevärt. Från att främst ha producerat Vin de Table, enklare billiga bordsviner, konkurrerar man nu med de stora franska vindistrikten.

Områden som Faugères, Saint Chinian, Pic Saint Loup är uppmärksammade. Det finns fler och fler A.O.C, Appelation Originale Contrôlée, en kvalitetsklassificering som tidigare mest var Bourgogne och Bordeaux-viner förunnade. Vi arbetar med en vingård i svensk ägo, Domaine de Brescou, som ligger utanför Alignan du Vent. De som önskar är välkomna på besök och provsmakning i samband med att vi tittar på hus.

En specialitet just här i regionen är ett vitt vin som heter Picpoul de Pinet, ett torrt smakrikt vin som passar utmärkt till fisk och skaldjur.Mat och kultur

Marknaden


Marknaden.jpgMarknaden är ett härligt skådespel i sprakande färger.

I regionen produceras också mycket grönsaker, honung och olivolja. Under sommarmånaderna kan man inte köra många kilometer utan att träffa på lokala "vid-sidan-om-vägen" marknader. I nästan varje större by har man gatumarknad någon dag i veckan.Marknaden i Pézenas är på lördagar och kan verkligen rekommenderas.
Ett överflöd av frukter, grönsaker, blommor, ost, fisk och kött av bästa kvalitet och till rimliga priser erbjuds. Där kan man också köpa korgvaror, kläder och souvenirer.


Musslor


musslor.jpg

Bra kvalitet till trevligt låga priser.

Fisk och skaldjur är billigt.
För ca 3 euro dussinet kan man handla ostron på marknaden eller direkt från fiskarna vid innanhavet Etang de Thau.Fritid

Gatuteater


gatuteater.jpg

Gatuteater i Pézenas.

Under sommarmånaderna lever regionen upp och man finner festivaler lite runt om. I Pézenas har man Mirondela des Arts, en hantverksfestival med gatuteater, musik och utställningar.
Pézenas är också stolt över sin Molière. Den kände dramatikern levde och verkade här under en tid i mitten av 1600-talet.


Den härliga stranden

strand.jpg

Det finns gott om härliga stränder och vattnet är både rent och varmt.

I regionen stoltserar man med att ha fler än 300 soldagar per år. För de som tycker om bad, segling och andra vattenaktiviteter finns flera paradis längs kusten. Mellan Marseillan och Sète går en lång härlig sandstrand med vanligtvis gott om plats. Fritidsaktiviteterna i regionen erbjuder ridning och kanoting. Upp mot bergen finns spännande vandringsvägar.
Mellan vinfälten slingrar sig lagom utmanande cykelvägar.
Flera golfbanor av hög klass och med en rimlig green-fee avgift finns inom en timmes körning.